Wie is aansprakelijk bij letselschade door sneeuw? - Ottenschot

Sneeuwval in Nederland: wie is aansprakelijk bij letselschade?

De afgelopen tijd is er in Nederland al wat sneeuw gevallen. En volgens voorspellingen kunnen bepaalde gebieden van het land nog steeds sneeuw verwachten de komende dagen. Terwijl velen uitkijken naar winterplezier, rijzen er ook vragen over de aansprakelijkheid bij mogelijke letselschade als gevolg van deze weersomstandigheden.

Gevaren bij sneeuw en gladheid

Zowel automobilisten als fietsers en voetgangers lopen een verhoogd risico op ongevallen bij gladheid op wegen, fietspaden en trottoirs. Niet alleen botsingen, maar ook een eenzijdig wegglijden kan ernstige gevolgen hebben. In geval van letsel door een eenzijdig ongeval is het vaak moeilijk om de letselschade op anderen te verhalen. Bij tweezijdige ongevallen, waar meerdere verkeersdeelnemers betrokken zijn, is de kans groter, maar niet gegarandeerd.

Eenzijdig ongeval

Bij een eenzijdig verkeersongeval door gladheid wordt geëvalueerd of de weggebruiker zijn rijgedrag heeft aangepast aan de weersomstandigheden. Factoren zoals de keuze om te voet of per fiets de weg op te gaan, aandacht voor KNMI-waarschuwingen, aangepaste snelheid, voldoende afstand en schone autoruiten worden in overweging genomen. Het aansprakelijk stellen van de wegbeheerder, zoals de gemeente, vanwege gebrekkige gladheidsbestrijding heeft niet altijd succes. Autobezitters wordt geadviseerd een SVI (Schadeverzekering Inzittenden) af te sluiten om letselschade te dekken, zelfs bij een eenzijdig ongeval door gladheid. Voor bezitters van scooters en motoren geldt hetzelfde in de zin van een SVO (Schadeverzekering Opzittenden).

Aansprakelijkheid wegbeheerder

De verantwoordelijkheid voor het wegennet ligt bij de gemeente, provincie en het rijk. Om de wegbeheerder aansprakelijk te stellen voor gladheidsongevallen moet worden aangetoond dat deze zijn zorgplicht niet is nagekomen. Bij een gladde stoep of straat kan de gemeente aansprakelijk worden gesteld als zij het strooiplan niet heeft gevolgd. Dit wordt gedaan op grond van art. 6:162 BW. In deze situatie dient te worden vastgesteld of de wegbeheerder zijn zorgplicht heeft verzuimd, wat heeft geleid tot het ontstaan van schade. Uit de algemene strekking van de uitspraken blijkt dat de wegbeheerder niet snel aansprakelijk wordt gesteld voor schade veroorzaakt door gladheid. Zie hiervoor ook de uitspraak van de Rechtbank Assen in 2010. In deze zaak oordeelde de rechtbank dat mensen zelf maatregelen moeten nemen om ongevallen door gladheid te voorkomen. Indien er toch een ongeval ontstaat op een plek waarin de gemeente haar strooiplan heeft opgevolgd, dan dient dit als ‘’pech’’ te worden gezien.

Advies en bijstand bij letselschade door sneeuw of gladheid

Kortom, het winterse weer brengt naast het plezier ook vele gevaren met zich mee. De gladheid, en de verkeersongevallen die daaruit voortvloeien, brengen vaak aansprakelijkheidsdiscussies met zich mee. Het is allereerst verstandig om een SVI af te sluiten bij je autoverzekering. Daarnaast is het niet overbodig om jezelf voor te bereiden door bijvoorbeeld KNMI-waarschuwingen te lezen. Indien u onverhoopt toch betrokken raakt bij een ongeval door sneeuw of gladheid, raden wij u aan om (telefonisch) contact op te nemen met Ottenschot. Onze experts voorzien u van gespecialiseerd letselschade advies.

Geschreven door Stef Snippe

Stel uw vraag




    Wilt u teruggebeld worden?


    Reactie binnen 1 werkdag.

    Claim indienen - Kosteloos adviesgesprek

    Ottenschot

    Uw rechtshulp bij letselschade

    • Kosteloos
    • Afspraak op locatie
    • Persoonlijke aandacht

    Uw schaderegelaar

    Wij regelen voor u de maximaal mogelijke schadevergoeding! Lees meer over onze werkwijze.

    Top
    Ottenschot Letselschade

    Ottenschot Letselschade