Overlijdensschade? Ottenschot helpt u bij letselschade

Overlijdensschade

Wanneer een derde verantwoordelijk is  voor het overlijden van een familielid, of er is een SVI afgesloten, kunt u als nabestaande recht hebben op overlijdensschade. Overlijdensschade is de schade die gevorderd kan worden omdat de overledene niet meer in staat is om u te onderhouden. Zodoende ontstaat het recht op financiële compensatie. De oorzaak voor het overlijden kan divers zijn, bijvoorbeeld door een verkeersongeval, een bedrijfsongeval of een medische fout.

Recht op overlijdensschade

Slechts een beperkt aantal mensen heeft recht op deze schadevergoeding door overlijden. Kort gezegd hebben de wettige echtgenoot van de overledene en de minderjarige kinderen recht op vergoeding van overlijdensschade. Bloed- of aanverwanten of personen met wie de overledene in gezinsverband woonde hebben alleen recht op overlijdensschade als de overledene ten tijde van het overlijden geheel of gedeeltelijk voorzag in hun levensonderhoud. Voor vergoeding van overlijdensschade komt de volgende materiële schade in aanmerking:

 • begrafeniskosten
 • vergoeding van gederfd levensonderhoud
 • Verzorgings- en opvoedingskosten.

De Nederlandse wet biedt nabestaanden geen mogelijkheid tot vergoeding van immateriële schade (smartengeld) bij overlijden, dit wordt ook wel affectieschade genoemd. De wetgever denkt hier wel over na, maar het recht hierop is nog niet vastgelegd.

De hoogte van de overlijdensschade

Het berekenen van het juiste bedrag aan overlijdensschade is niet eenvoudig. Er wordt gekeken naar de zogenaamde behoeftigheid. Hoeveel geld is er nodig om de nabestaanden op dezelfde manier door te laten leven als zou de overledene er nog zijn geweest. Er wordt gekeken naar de situatie voordat de betrokkene overleed en hoe zijn financiële toekomst eruit gezien zou hebben. Daarnaast wordt ook naar de situatie van de nabestaanden gekeken.

Neem contact met ons op

Bent u bang voor de hoge kosten voor het inschakelen van onze letselschadespecialisten? Dat is niet nodig! De aansprakelijke veroorzaker dient ook onze kosten te vergoeden. U betaalt dus niets! Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor kosteloos advies! Bel ons tijdens kantooruren op nummer 085 48 42 100 of vul ons contactformulier in.

Stel uw vraag
  Wilt u teruggebeld worden?


  Reactie binnen 1 werkdag.

  Claim indienen - Kosteloos adviesgesprek

  Ottenschot

  Uw rechtshulp bij letselschade

  • Kosteloos
  • Afspraak op locatie
  • Persoonlijke aandacht

  Uw schaderegelaar

  Wij regelen voor u de maximaal mogelijke schadevergoeding! Lees meer over onze werkwijze.

  Top
  Ottenschot Letselschade

  Ottenschot Letselschade