Letsel door dieren - Ottenschot Letselschade

Letsel door dieren

Aansprakelijkheid voor dieren en letselschade door dieren

Een bijtincident door de hond van de buren of een trap van een paard op de manege. U denkt er vast niet dagelijks aan, maar toch, het kan ook u of uw kind overkomen. De bezitter van een dier is in de regel aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, waaronder ook letselschade valt. Letsel door dieren heeft vaak nare gevolgen voor het slachtoffer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoofdletsel, beenletsel, whiplash of arm- en schouderletsel.

Aansprakelijkheid bezitter

Ook als de bezitter geen schuld heeft aan de gedraging van zijn dier of als het dier buiten zijn wil om handelt, is de bezitter aansprakelijk. We praten hierbij wel over dieren die door mensen gehouden worden. Wilde dieren kun je moeilijk toewijzen aan een bezitter. Is een dier weggelopen? Dan is de bezitter meestal ook aansprakelijk. Wanneer iemand tijdelijk voor een dier van een ander zorgt kan diegene in sommige situaties ook aansprakelijk zijn voor de schade.

Het onberekenbare gedrag van het dier

Letselschade door dieren
Vaak is de eigenaar verzekerd voor schade dat door zijn of haar dier wordt veroorzaakt. Wanneer een dier schade toebrengt gaan we uit van het onberekenbare element, zelfstandige gedragingen en de eigen energie van het dier. Een besmetting die wordt overgedragen door een dier valt bijvoorbeeld niet onder aansprakelijkheid voor dieren. Kortom; het moet gaan om een onverwacht handelen van een dier. Anders is het wanneer iemand een dier (bewust) ophitst. Er is dan geen sprake meer van een zelfstandige gedraging van het dier. Sterker nog: het ophitsen van een dier is zelfs strafbaar. Degene die het dier ophitst kan daar zeker voor aansprakelijk worden gehouden. 

Schadevergoeding

Als een partij aansprakelijk is voor uw schade wordt de schade verhaald op de tegenpartij. De vergoeding van deze schade omvat niet alleen materiële schade (denk hierbij aan kleding, inkomstenverlies of eventuele kosten voor huishoudelijke hulp), maar ook immateriële schade (smartengeld). Doordat de eigenaar van het dier vaak verzekerd is wordt de schade afgehandeld door de verzekeraar.

Neem contact met ons op

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor kosteloos advies! Bel ons tijdens kantooruren op nummer 085 48 42 100 of vul ons contactformulier in.

Stel uw vraag
  Wilt u teruggebeld worden?


  Reactie binnen 1 werkdag.

  Claim indienen - Kosteloos adviesgesprek

  Ottenschot

  Uw rechtshulp bij letselschade

  • Kosteloos
  • Afspraak op locatie
  • Persoonlijke aandacht

  Uw schaderegelaar

  Wij regelen voor u de maximaal mogelijke schadevergoeding! Lees meer over onze werkwijze.

  Top
  Ottenschot Letselschade

  Ottenschot Letselschade