Een ongeluk zit in een klein hoekje. In het drukke verkeer van vandaag de dag is de kans op een verkeersongeval groot. Ondanks de getroffen verkeersmaatregelen en veiligheidstechnieken gaat het regelmatig fout. En als het echt tegenzit, zit u met de brokken. Natuurlijk is de schade afhankelijk van hoe u deelneemt aan het verkeer. Maar of u nu voetganger, (brom)fietser, automobilist of motorrijder bent, we lopen allemaal het risico betrokken te raken bij een ongeval. Zie in dit verband ook de pagina aansprakelijkheid.
Verkeersongeval schadevergoeding
Hiervoor moet worden bewezen dat de klachten en beperkingen door het ongeluk zijn ontstaan, inkomsten worden gemist en extra kosten moeten worden gemaakt. Het claimen van een schadevergoeding is een ingewikkelde procedure. Onze letselschadespecialisten claimen dagelijks schadevergoedingen en ontzorgen u daarbij. Zij berekenen hoeveel schade u kunt claimen en streven altijd naar maximale schadevergoeding.
De gevolgen van verkeersongevallen
De gevolgen van een verkeersongeval variëren van schaafwonden tot zeer ernstig letsel, denk hier bijvoorbeeld ook aan whiplash. In dit laatste het geval kan dat blijvende invaliditeit tot gevolg hebben. Ook wanneer het letsel aanvankelijk lijkt mee te vallen, kan na verloop van tijd alsnog blijken dat er blijvende gevolgen zijn. Goed om te weten is dat er bij relatief licht letsel of bij letsel met tijdelijke gevolgen ook recht op schadevergoeding bestaat.
Verkeersongevallen en Schadeverzekering Inzittenden (SVI)
Een SVI is een aanvullende verzekering die naast de verplichte autoverzekering kan worden afgesloten. In het geval van letselschade speelt de schuldvraag bij deze verzekering niet mee. Het dekt de schade van inzittenden, bestuurder en aan eventuele bagage. Heeft de veroorzaker van het ongeluk geen verzekering, vindt het ongeluk in het buitenland plaats of is het ongeluk uw eigen schuld? In deze gevallen kunt u middels de SVI de werkelijk geleden schade door de verzekeraar laten uitkeren (tot een maximum bedrag). Het maximale bedrag verschilt per verzekeraar en vindt u terug in de verzekeringspolis.
Stel: u bent met een aantal mensen onderweg in de auto. Plotseling moet u uitwijken voor een ree en u botst met uw auto tegen een boom. Uzelf en een inzittende lopen ernstig letsel op. U bent in dit geval aansprakelijk voor het auto-ongeluk. De inzittende kan daarom zijn of haar letselschade verhalen op uw autoverzekering. Heeft u een SVI afgesloten, dan heeft u ook recht op een letselschadevergoeding.
Heeft u letselschade ook verzekerd bij uw eigen verzekeringsmaatschappij op grond van een afgesloten SVI? Kijk in uw polisvoorwaarden en informeer bij ons naar de mogelijkheden.
Artikel 185 van de wegenverkeerswet
Artikel 185 van de Nederlandse Wegenverkeerswet 1994 regelt de bescherming van ‘zwakke verkeersdeelnemers’ bij een aanrijding met ‘sterke verkeersdeelnemers’.
Dit artikel regelt de aansprakelijkheid van de eigenaar van een motorrijtuig bij een aanrijding met een niet-motorrijtuig (zoals fietsers en voetgangers ). De aansprakelijkheid op grond van artikel 185 WvW is een vorm van risicoaansprakelijkheid, omdat schuld niet hoeft te worden aangetoond om een verplichting tot schadevergoeding vast te stellen. Mede afhankelijk van leeftijd kan er al recht zijn op 50 tot 100% schadevergoeding ook al is de ‘zwakke’ verkeersdeelnemer volgens de verkeersregels fout.
Twijfelt u of u recht op een schadevergoeding op basis van artikel 185 van de Wegenverkeerswet, neem dan gerust contact met ons op.
Neem contact met ons op
Bent u bang voor de hoge kosten voor het inschakelen van onze letselschadespecialisten? Dat is niet nodig! De aansprakelijke veroorzaker dient ook onze kosten te vergoeden. U betaalt dus niets! Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor kosteloos advies! Bel ons tijdens kantooruren op nummer 085 48 42 100 of vul ons contactformulier in.