Whiplash - Ottenschot Letselschade

Whiplash

Wat is een whiplash?

Eén van de mogelijke gevolgen van een ongeval is whiplash; een heftige slingerbeweging van het hoofd ten opzichte van het bovenlichaam. Vaak is het een onverwachte zeer snelle beweging zonder dat het hoofd ergens tegenaan botst. In een fractie van een seconde wordt de halswervelkolom daardoor overmatig uitgerekt en extreem achterover en/of voorover gebogen. Ook een zijwaartse beweging kan tot overmatige uitrekking leiden.

Letselschade whiplash
Als gevolg van een ongeval waarbij het tot overmatige uitrekking komt kunnen beschadigingen optreden in alle structuren in de hals, de halswervelkolom, het ruggenmerg, in het aangezicht en in de hersenen en de hersenstam.

Klachten

Veel voorkomende klachten zijn pijn in de nek, het hoofd, de schouders en de rug. Concentratiestoornissen, vermoeidheid, duizeligheid en vergeetachtigheid kunnen ook worden ervaren. Met de huidige technieken is whiplash moeilijk te zien, daarom is het bij langer aanhoudende klachten lastig om vast te stellen of deze klachten het gevolg zijn van de overrekking en gerelateerd zijn aan het ongeval.

Raadpleeg een arts

Raadpleeg dus na een ongeval zo spoedig mogelijk een arts. Deze onderzoekt u op mogelijke fracturen, bewegingsbeperkingen, stabiliteit en oogvolgbewegingen. Als de klachten meer dan twee weken aanhouden, is het raadzaam opnieuw een arts te raadplegen. Een eenvoudig neurologisch onderzoek brengt de risicogebieden hoofd/hals, schouders en armen in beeld. Adequaat medisch onderzoek kan problemen voorkomen.

Bewijspositie bij een whiplash

Het zo spoedig mogelijk raadplegen van een arts bij klachten is ook noodzakelijk voor de bewijspositie in een schadedossier. Verzekeraars nemen vaak het standpunt in: wat niet te zien is, is er ook niet. Met andere woorden: als er voor de klachten en de beperkingen geen objectiveerbare zichtbare afwijkingen als oorzaak kunnen worden aangewezen, worden slachtoffers vaak afgewimpeld. Men wil nog wel aannemen dat er enkele maanden klachten zijn door het ongeval, maar als die klachten aanhouden, begint de discussie. Vaak voert men aan dat het psychisch is en het tussen de oren van het slachtoffer zit en dat het slachtoffer sowieso wel klachten zou hebben gekregen, ongeacht het ongeval. De verzekeraar grijpt dan terug op het medisch verleden van het slachtoffer.

Verband tussen ongeval en klachten

Medisch adviseurs van verzekeraars gaan hierin helaas steeds extremer te werk. Gelukkig kiezen rechters in deze zaken toch regelmatig de kant van het slachtoffer. Voorwaarde is wel dat er een gedegen onderbouwing van de klachten en beperkingen wordt gegeven. Als de klachten naar mening van de rechter niet zijn ingebeeld, er op een reële wijze over wordt verteld, het verhaal van het slachtoffer past bij de medische informatie en overige informatie in het dossier, dan is dat voor de rechter vaak het bewijs van het verband tussen het ongeval en de klachten, óók als er geen afwijkingen in de nek zijn te vinden die de klachten verklaren.

Laat u adviseren

Uw herstel staat in deze situaties op de eerste plaats. Laat u zich echter ook adviseren hoe u uw positie ten opzichte van de verzekeringsmaatschappij versterkt wanneer uw klachten langer aanhouden dan verwacht. Wacht niet tot maanden na het ongeval omdat er dan al veel bewijs/onderbouwing verloren kan zijn gegaan.

Neem contact met ons op

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor kosteloos advies! Bel ons tijdens kantooruren op nummer 085 48 42 100 of vul ons contactformulier in.

Stel uw vraag




    Wilt u teruggebeld worden?


    Reactie binnen 1 werkdag.

    Claim indienen - Kosteloos adviesgesprek

    Ottenschot

    Uw rechtshulp bij letselschade

    • Kosteloos
    • Afspraak op locatie
    • Persoonlijke aandacht

    Uw schaderegelaar

    Wij regelen voor u de maximaal mogelijke schadevergoeding! Lees meer over onze werkwijze.

    Top icon-angle icon-bars icon-times

    Ottenschot Letselschade