Bijzondere zaak: overreden door een grasmaaier - Ottenschot Letselschade

Bijzondere zaak: overreden door een grasmaaier

Door Grytsje van den Bergs en Stef Snippe, Ottenschot Letselschade  

Af en toe is er zo’n aangrijpende zaak die je niet snel vergeet. Zaken waarin bepaalde gebeurtenissen uniek zijn en ons, als schade-experts, zijn bijgebleven om uiteenlopende redenen. Wij nemen jullie als lezer graag mee in deze verhalen. Uiteraard met toestemming van de cliënt in kwestie. Deze keer het verhaal van Boaz, die op een mooie zonnige dag in mei werd overreden door een grasmaaier van de gemeente.  

Grasmaaier bij de speeltuin

In de meivakantie van 2023 waren de toen zesjarige Boaz en zijn tweelingbroertje Mattè, samen met een buurjongetje, heerlijk aan het spelen in de openbare speeltuin tegenover hun huis. Op dat moment was er ook een grasmaaier van de gemeente bezig om de speeltuin te maaien. De grasmaaier reed op een zeker moment achteruit en reed daarbij over de spelende en rondrennende Boaz. Vervolgens reed de grasmaaier weer vooruit en dus een tweede keer over Boaz heen. Wonderwel liep Boaz slechts lichte fysieke verwondingen op aan zijn been, buik en hoofd. Mentaal is Boaz echter nog altijd herstellende. Uiteraard heeft de aanrijding een grote schok bij het kleine jongetje teweeggebracht. En niet alleen bij hem, maar ook zijn tweelingbroertje Matté schrok, als ooggetuige, logischerwijs enorm. Hij vertelde later dat hij dacht dat zijn broertje doodgereden werd.

Helaas vertoont deze gebeurtenis gelijkenissen met het tragische ongeval op 12 september 2018, waarbij de zesjarige Fleur onder een grasmaaier terechtkwam en dit niet overleefde. Ook hier betrof het een zitmaaier van de gemeente die aan het maaien was op een speelveld waar kinderen aan het spelen waren.

Het is duidelijk dat de gemeente in beide situaties steken heeft laten vallen. De vraag die rijst: wat kan de gemeente beter doen om een dergelijk ongeval in de toekomst te voorkomen?

Planning

Werkzaamheden zoals het maaien van gras in speeltuinen moeten zorgvuldig worden gepland. Niet standaard bijvoorbeeld eens in de twee weken. Bij de planning moet rekening worden gehouden met schoolvakanties en speeluren. Wanneer de kinderen in de klas zitten en niet in de speeltuin spelen, wordt de kans op herhaling immers zienderogen verkleind.

Risico-evaluatie

Risico’s moeten grondig worden geëvalueerd en er moeten passende maatregelen worden genomen om de veiligheid van spelende kinderen te waarborgen. In eerste instantie kan dat het goed in de gaten houden van de kinderen door de betreffende medewerker zijn. Indien dat de veiligheid onvoldoende waarborgt, dient de medewerker de kinderen te verzoeken om de speelplaats te verlaten tot de werkzaamheden zijn afgerond. Wanneer er kinderen op de speelplaats blijven, moet de medewerker zijn werkzaamheden staken en op een later en veiliger moment hervatten.

Technisch gezien kunnen de maaiers worden uitgerust met achteruitrijcamera’s, beveiligingsbeugels en zwaailichten.

Opleiding

Gemeentemedewerkers kunnen getraind worden in de veiligheidsprotocollen. Verder kan de gemeente de bewustwording bij medewerkers vergroten. Voornamelijk wat betreft de verantwoordelijkheden bij het uitvoeren van taken bij speelplaatsen.

Hopelijk leiden deze zaken ertoe dat de veiligheid van kinderen altijd de hoogste prioriteit krijgt en iedere gemeente straks veilige speelplaatsen heeft.

 

Grytsje van den Bergs, NIVRE Register-Experts bij Ottenschot Letselschade

Stef Snippe, Expert bij Ottenschot letselschade

 

 

 

 

Stel uw vraag
  Wilt u teruggebeld worden?


  Reactie binnen 1 werkdag.

  Claim indienen - Kosteloos adviesgesprek

  Ottenschot

  Uw rechtshulp bij letselschade

  • Kosteloos
  • Afspraak op locatie
  • Persoonlijke aandacht

  Uw schaderegelaar

  Wij regelen voor u de maximaal mogelijke schadevergoeding! Lees meer over onze werkwijze.

  Top
  Ottenschot Letselschade

  Ottenschot Letselschade