5 maart: Dag van de Maximumsnelheid - Ottenschot Letselschade

Haastige spoed is nooit goed

De meeste verkeersboetes worden opgelegd voor te hard rijden. In 2023 waren dit er maar liefst 4.880.350. Daarom wordt op 5 maart aandacht gevraagd voor de Dag van de Maximumsnelheid.

Wanneer je te snel rijdt, loop je niet alleen het risico op een verkeersboete, maar ook op het veroorzaken van een verkeersongeval. Dit werd duidelijk in een zaak behandeld door de rechtbank Limburg, waarbij een automobilist een fietser aanreed tijdens een inhaalmanoeuvre. Uit een analyse van het ongeval bleek dat de automobilist te hard reed, met snelheden tussen de 79 en 81 km/h op een weg waar 50 km/h was toegestaan. De rechtbank concludeerde dat het ongeval voorkomen had kunnen worden als de automobilist zich aan de toegestane snelheid had gehouden.

Letsel of dood door schuld

Bij verkeersongevallen waarbij te hard rijden een rol speelt, is artikel 6 van de Wegenverkeerswet (hierna: WVW) van toepassing. Als het ongeval resulteert in letselschade of de dood van een slachtoffer, kan de verkeersdeelnemer, op grond van dit wetsartikel, worden beschuldigd van letsel of dood door schuld. Dit is een ernstige beschuldiging die kan resulteren in zware straffen, waaronder gevangenisstraf, geldboetes en rijontzegging.

Schuld en bewijs

Als een verkeersdeelnemer een verkeersfout maakt, betekend dit niet automatisch dat er sprake is van schuld volgens artikel 6 WVW. De hoogste Nederlandse rechter heeft schuld, in het geval van artikel 6 WVW, als volgt uitgelegd: “een aanzienlijke mate van verwijtbare onvoorzichtigheid.” Er worden verschillende termen gebruikt om schuld te beschrijven, maar het komt altijd neer op persoonlijk tekort schieten of onvoorzichtigheid, waar een snelheidsovertreding bijvoorbeeld onder valt.

Om aan te tonen dat een verkeersdeelnemer schuldig is aan artikel 6 WVW, wordt bewijs verzameld door bijvoorbeeld de politie en het openbaar ministerie, maar ook het slachtoffer kan bewijs leveren, bijvoorbeeld in de vorm van getuigenverklaringen.

Gevolgen voor het slachtoffer

Een verkeersongeval veroorzaakt door te snel rijden kan aanzienlijke gevolgen hebben voor het slachtoffer, zowel fysiek, emotioneel als financieel. Het is daarom belangrijk dat een slachtoffer wordt bijgestaan door een expert op het gebied van letselschade. Een letselschade-expert kan het slachtoffer helpen om ervoor te zorgen dat zij de juiste compensatie krijgen voor hun letsel en verliezen.

Heeft u vragen over letselschade als gevolg van snelheidsovertredingen of andere verkeersovertredingen, aarzel dan niet en neem contact op met een van onze letselschade-experts. U kunt ons bereiken op het volgende telefoonnummer: 085 48 42 100, via de chatfunctie of het contactformulier op onze website.

Dit artikel is geschreven door Anne Ruiter.

Top
Ottenschot Letselschade

Ottenschot Letselschade