Regering steunt tuchtrecht banken en vrije advocaatkeuze - Ottenschot Letselschade

Regering steunt tuchtrecht banken en vrije advocaatkeuze

Minister Dijsselbloem gaat in de nieuwe Wet op het financieel toezicht (Wft) een wettelijke bepaling opnemen om het tuchtrecht van de bancaire sector te ondersteunen. Daarnaast wordt de wet veranderd om te voldoen aan een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie over vrije advocaatkeuze bij rechtsbijstandsverzekeringen.
Dijsselbloem geeft in de derde nota van wijziging bij het wetsvoorstel zijn goedkeuring aan een tuchtrecht binnen de bancaire sector, nadat hij het eerder slechts hield bij een uitbreiding van de bankierseed. Dijsselbloem schrijft: “In deze nota van wijziging wordt hieraan een maatregel toegevoegd, namelijk de introductie van de verplichting voor banken om ervoor te zorgen dat – kort gezegd – alle bankmedewerkers zijn onderworpen aan tuchtrecht.”
Wettelijk verplicht
Dijsselbloem schrijft dat het grootste gedeelte van de bancaire sector zich kan vinden in het inrichten van tuchtrecht. De wettelijke plicht dient ter stimulans. “Om deze regeling in de bancaire sector, dus ook voor een enkele wellicht wat minder welwillende bank, effectief te laten zijn en het zelfregulerend vermogen van de bancaire sector te ondersteunen, is het wenselijk deze – conform het uitdrukkelijk verzoek van de banken via de Nederlandse Vereniging van Banken – wettelijk verplicht te stellen en de reikwijdte van de eed of belofte voor bankmedewerkers hierop aan te sluiten.”
Vrije advocaatkeuze
Ook het recht op de vrije advocaatkeuze wordt opgenomen in de nieuwe Wft. Dit naar aanleiding van een uitspraak van het Hof van Justitie, dat bepaalde dat verzekerden met een rechtsbijstandverzekering zelf een advocaat mogen kiezen. “Door de uitspraak van het Hof van Justitie is duidelijk geworden dat een verzekerde in het kader van een gerechtelijke of administratieve procedure zelf mag bepalen of hij zich laat bijstaan door een externe rechtshulpverlener of door een medewerker van de rechtsbijstandverzekeraar”, schrijft Dijsselbloem.

Bron: AMWEB.nl

Stel uw vraag
  Wilt u teruggebeld worden?


  Reactie binnen 1 werkdag.

  Claim indienen - Kosteloos adviesgesprek

  Ottenschot

  Uw rechtshulp bij letselschade

  • Kosteloos
  • Afspraak op locatie
  • Persoonlijke aandacht

  Uw schaderegelaar

  Wij regelen voor u de maximaal mogelijke schadevergoeding! Lees meer over onze werkwijze.

  Top
  Ottenschot Letselschade

  Ottenschot Letselschade