Ski ongeval? Informatie over vergoeding van schade - Ottenschot

Vergoeding van schade na een ski ongeval

De wintersportvakantie is voor velen het hoogtepunt van het jaar. De prachtige bergen met besneeuwde pistes en de gezellige drukte tijdens de après-ski zijn voor veel mensen redenen om tijdens de wintermaanden af te reizen naar een wintersportgebied. Maar wat als deze vakantie niet goed afloopt en u betrokken raakt bij een ski ongeval? Is het mogelijk om de schade die u hierdoor lijdt vergoed te krijgen?

Het verhalen van uw letselschadeschade door een ongeluk tijdens wintersport

Tijdens een wintersportvakantie vinden er op de pistes regelmatig ongevallen plaats. Vaak betreft het eenzijdige ongelukken waarbij de skiër valt door het verlies van controle over de ski’s, onvermogen om op tijd te remmen, of angst waardoor men zich gewoon laat vallen. In sommige gevallen wordt het ongeluk echter veroorzaakt door onzorgvuldigheid of zelfs roekeloosheid van een andere skiër of snowboarder. In dergelijke gevallen wilt u mogelijk uw schade verhalen op de verantwoordelijke partij.

De regels op de piste

Op elke piste gelden dezelfde gedragsregels, opgesteld door de Fédération Internationale de Ski (FIS) en van toepassing op elke skiër en snowboarder. Bij de beoordeling van aansprakelijkheid wordt gekeken of betrokkenen zich aan deze regels hebben gehouden. Het niet naleven van deze regels kan een cruciale rol spelen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid. De algemene regels van de FIS zijn als volgt:

  1. Houd rekening met anderen om geen gevaar te veroorzaken.
  2. Beheers snelheid en skistijl, aangepast aan vaardigheid, pistecondities en drukte.
  3. Kies het spoor zodat skiërs voor u niet in gevaar worden gebracht.
  4. Inhalen van boven, beneden, rechts of links is toegestaan mits op voldoende afstand.
  5. Voeg in en ski verder zonder gevaar voor uzelf of anderen.
  6. Vermijd onnodig verblijf op smalle of onoverzichtelijke delen van de piste.
  7. Klimmen en lopen alleen aan de zijkant van de piste.
  8. Volg borden en markeringen.
  9. Verleen hulp indien nodig.
  10. Legitimeer uzelf op de piste.

Welk recht is van toepassing?

In de meeste gevallen hebben ski ongevallen een internationaal karakter, omdat ze vaak in het buitenland plaatsvinden en betrokkenen verschillende nationaliteiten kunnen hebben. Het toepasselijke recht is over het algemeen dat van het land waar het ski ongeval zich voordoet. Uitzondering geldt als het slachtoffer en de veroorzaker beide hun gewone verblijfplaats in hetzelfde land hebben, in welk geval het recht van dat land van toepassing is. Als een Nederlander op een Oostenrijkse piste wordt aan geskied door een andere Nederlander, geldt het Nederlandse recht.

Het Nederlandse rechtsgebied

Tijdens het skiën wordt een sportieve activiteit uitgeoefend. Als het Nederlandse recht van toepassing is, beoordeelt de rechter het ongeval volgens de regels die gelden in sport- en spelsituaties. Dit betekent dat de veroorzaker van een skiongeluk minder snel aansprakelijk zal zijn. Deelnemers aan een sport of spel moeten tot op zekere hoogte gevaarlijke, slecht gecoördineerde, verkeerd getimede of onvoldoende doordachte handelingen verwachten. Zelfs als iemand een skiregel heeft overtreden, betekent dit niet automatisch dat die persoon aansprakelijk is voor de veroorzaakte schade.

Wat te doen bij letselschade door een (ski) ongeval tijdens wintersport?

Bij letselschade door een wintersport ongeluk is het belangrijk om zo snel mogelijk gegevens te verzamelen. Noteer de gegevens van de tegenpartij, verzamel getuigenverklaringen en contactgegevens van getuigen, en maak foto’s van zowel het letsel als andere schade, bijvoorbeeld aan uw uitrusting. Noteer ook de exacte locatie op de piste en schets hoe de tegenpartij uw richting uitkwam.

Houd ook rekening met regionale verschillen. Bijvoorbeeld, bij een ski ongeval in Oostenrijk zal de Alpinpolizei verantwoordelijk zijn voor hulpverlening, terwijl in Zwitserland de lokale politie wordt ingeschakeld voor het opstellen van een proces-verbaal.

Ga vervolgens direct naar een arts om het letsel vast te laten leggen. Neem ook contact op met de reisverzekeraar en/of zorgverzekeraar. Bewaar rekeningen, bijvoorbeeld van medicijnen, operaties en ziekenvervoer. Heeft u een ski ongeval gehad en heeft u vragen? Neem contact met ons op of bel op het telefoonnummer 085 – 48 42 100

Top
Ottenschot Letselschade

Ottenschot Letselschade